Osteopatia


Hoitomenetelmä

Osteopaattinen hoitomenetelmä tähtää kehon sisäiseen tasapainoon ja luonnolliseen liikkuvuuteen. Osteopatia on Valviran hyväksymä manuaalinen hoitomuoto, jonka tavoitteena on kehon toimintahäiriöiden tutkiminen, hoitaminen ja ennaltaehkäisy. Hoito perustuu anatomian ja fysiologian tuntemukseen, jonka avulla pyritään ohjaamaan keho takaisin optimaaliseen asentoon ja toimintaan. 

Klassinen osteopatia on käsin tehtävä hoitomuoto, jossa huomioidaan ihminen kokonaisvaltaisesti. Hoidon aikana hoidetaan kehon rakenteellisia, mekaanisia ja toiminnallisia häiriöitä. Hoito sopii kaikenikäisille ja hoitotekniikat valitaan asiakkaalla olevan vaivan, terveydentilan sekä iän mukaan. Hoidossa ei keskitytä pelkästään ongelma alueeseen vaan hoidossa huomioidaan ihmisen koko tuki- ja liikuntaelimistö. Hoitotekniikat vaikuttavat luihin, niveliin, lihaksiin, nivelsiteisiin ja muihin ihmisen pehmytkudoksiin. Hoitomuoto pyrkii siihen, ettei asiakkaalle tuoteta kipua.

 

Hoidossa on keskeistä rytmisyys ja pitkällä vipuvarrella tuotettu pehmeä voima. Osteopatiassa käytetään monipuolisesti erilaisia tekniikoita. Tekniikoita käytetään asiakkaan ongelman mukaan, esimerkiksi: pehmytkudostekniikoita, erilaisia kallotekniikoita sekä mobilisaatio-, artikulaatio- ja manipulaatiotekniikoita. Ylikierroksilla olevia kehon toimintoja rauhoitetaan inhiboimalla ja lukkiutuneita, väsyneitä alueita alueita aktivoidaan stimuloimalla.

Rytmisellä liikkeellä vaikutetaan ensin ongelma-alueen aineenvaihduntaan, tällä saadaan alueen hidastunut aineenvaihdunta liikkeelle ja tätä kautta kuona-aineet poistuvat. Tämän seurauksena alueelle pääsee virtaamaan uutta ja ravinteikasta verta. Kehon joustavuuden, liikkuvuuden ja ryhdin ollessa kunnossa myös kehon hermoviestintä toimii. Hoito tähtää ihmisen elinvoiman lisääntymiseen. Kehon vitaliteetin voimistuessa keho voi korjata itse häiriön.

 

Mihin osteopatia auttaa?

Osteopatia sopii kaiken ikäisille. Osteopatialla voidaan auttaa monenlaisista vaivoista kärsiviä ihmisiä. Istumatyötä työtä tekevät tulevat usein osteopaatille selkä, - ja niska-ja hartiakipujen vuoksi. Osteopatiassa hoidetaan hermoston toimintahäiriöitä mm. päänsärkyä, migreeniä, purentavaivoja, huimausta sekä käsien puutuneisuutta. Ihmisten unettomuus, masennus ja stressi ovat monelle syitä hakeutua osteopaatin vastaanotolle. 

Osteopatialla voidaan hoitaa myös lapsia. Lapsiasiakkaiden määrä onkin kasvussa. Lapsiasiakkaat hakeutuvat yleisemmin osteopaatille kasvukipujen, ylivilkkauden ja purentavaivojen vuoksi. Vauvojen vatsavaivat ja korvatulehduskierteet ovat syy myös hakeutua osteopaatille. Vaivojen helpottuessa lapsen itkuisuus vähenee ja nukkuminen helpottuu.

Osteopatia on merkittävä apu itsestään huolehtivan ihmisen terveyden perushuoltoa. Säännöllinen hoito edistää terveyttä ja ehkäisee mm. kulumien syntymistä. Useampi ihminen käykin ostepaatilla ilman varsinaista vaivaa tai kipua.

Osteopatian filosofia

Osteopatia perustuu ajatukseen kehon omasta parantavasta voimasta eli niin kutsutusta itseohjautumisen periaatteesta. Opin mukaan jokaisen keho tavoittelee terveyttä ja hakeutuu häiriön jälkeen takaisin tasapainoon. Osteopaatti auttaa kehoa vapautumaan rajoitteista. Parhaimmillaan kehon kaikki osat ovat tasapainossa: luusto on oikeassa asennossa, verenkierto, aineenvaihdunta ja hermoradat toimivat esteettä.

Osteopaatti selvittää kyselemällä ja käsin tutkimalla kehon tilanteen. Sen jälkeen hän suunnittelee ja antaa hoidon. Kun vaivan syy poistuu, keho ryhtyy hoitamaan itse itseään. Mielikin rauhoittuu, kun keho pääsee tasapainoon. Osteopatian kehittäjä on amerikkalainen lääkäri Andrew Taylor Still (1828-1917), joka ymmärsi, että ihminen on enemmän kuin fyysinen kehonsa.

Lähde: Osteopaattiliitto

 
 
 
Lasten osteopatia
 

Osteopaattisen hoitoon varataan aikaa 50 minuuttia. Alle 15-vuotiaiden hoidon hinta 45 euroa, yli 15-vuotiaiden hoidon hinta 60 euroa.

Voit ostaa myös ostaa lahjakortin osteopatiaan toimipisteestäni.